2022 AEC Schedule

PROGRAM AT-A-GLANCE

WEDNESDAY, OCTOBER 12, 2022

Conference Start

October 12

Day 1 Opening Remarks

Session

9:10am - 10:10am

Patient and Family Experiences of Care in the Pandemic - Natasha Phillips

Break

10:10am - 10:30am

Break #1 (20 mins)

Session

10:30am - 11:45 am

GC Student and Training Issues

Break

11:45am - 12:15pm

Break #2 (30 mins)

Session

12:15pm - 1:15pm

Covid-19 Impacts on Research: Kennedy Borle

Networking Break

1:15pm - 1:25pm

Networking (10 mins)

Break

1:25pm - 1:45pm

Break #3 (20 mins)

Session

1:45pm - 2:45pm

Optimizing Work/Life balance & Creating Harmonious Success: Charina Cruz

Break

2:45pm - 3:00pm

Break #4 (15 mins)

Session

3:00pm - 4:00pm

Self Care and Relaxation Practice: Ali Cumming

Closing Remarks

4:00pm

Day 1 Closing Remarks

 

2022 AEC Schedule

PROGRAM AT-A-GLANCE

THURSDAY, OCTOBER 13, 2022

Conference Start

October 13

Day 2 Opening Remarks

Session

9:10am - 10:20am

The Other Side of the Webcam: Communication Skills for the Hybrid Economy:  Lauren Sergy

Networking Break

10:20am - 10:30am

Networking Break (10 mins)

Break

10:30am - 10:50am

Break #1 (20 mins)

Session

10:50am - 11:50am

Practising What we Preach: Acceptance and Advocacy for Disability within the Genetic Counselling Community: Rachel Mador, Chelsea Menke, Allayna Frank

Session

11:50am - 12:20pm

Development of a provincial genetics program (PGP) in Ontario: 
Kathleen Bell

Networking Break

12:20pm - 12:30pm

Networking (10 mins)

Break

12:30pm - 1:30pm

Break #2 (60 mins)

Session

1:30pm - 2:30pm

ABSTRACTS

Session

2:30pm - 3:00pm

POSTERS

Break

3:00pm - 3:30pm

Break #3 (30 mins)

Session

3:30pm - 4:15pm

Alternative models of service delivery - Lessons Learned from the AMSD Community of Practice:  Shelin Adam, Salma Shickh, Julia Tagoe

Session

4:15pm - 5:00pm

Genetic Counsellors as drivers of a large-scale genome-wide sequencing program:  Caitlin Chisholm, Meredith Gillespie, Whiwon Lee, Anna Szuto

Closing Remarks

5:00pm

Day 2 Closing Remarks

 

2022 AEC Schedule

PROGRAM AT-A-GLANCE

FRIDAY, OCTOBER 14, 2022

Conference Start

October 14

Day 3 Opening Remarks

Session

9:10am - 9:40am

CAGC Presidential Address

Session

9:40am - 9:50am

CAGC Awards

Session

9:50am - 10:20am

CAGC RESEARCH GRANT RECIPIENT

Break

10:20am - 11:10am

Break #1 (50 mins)

Session

11:10am - 12:40pm

ABSTRACTS

Session

12:40pm - 1:10pm

POSTERS

Break

1:10pm - 1:40pm

Break #2 (30 mins)

Session

1:40pm - 3:10pm

Adding Genetic Assistants to the Mix: Current evidence and experiences across Canadian centres and genetic counselling sub-specialties:  Angela Krutish, Jessica Hertley, Shannon Chin, Leanne Mercer, Margaret Lilley, Taila Hartley, Meredith Gillespie

Networking Break

3:10pm - 3:20pm

Networking (10 mins)

Break

3:20 - 3:40pm

Break #3 (20 mins)

Session

3:40pm - 4:10pm

Andrea Shugar

Session

4:10 - 4:30pm

Amy Pearn:  Genetic Counselling Licensure in Australia

Session

4:30pm - 5:00pm

Margaret Lilley:  Jessica Hartley - Updates from Alberta and Manitoba

Closing Remarks

5:00pm

Day 3 Closing Remarks

 

2022 AEC Schedule

PROGRAM AT-A-GLANCE

SATURDAY, OCTOBER 15, 2022

Conference Start

October 15

Day 4 Opening Remarks

Session

9:10am - 10:10am

Connecting patients to gene therapies and clinical trials - Lessons from the cardiac genetics clinic:  Laura Zahavich, Grogor Andelfinger, Diego Delgado, Laura Robb

Networking Break

10:10am - 10:20am

Networking Break (10 mins)

Break

10:20am - 10:35am

Break #1 (15 mins)

Session

10:33am - 10:55am

GenCOUNSEL:  Workforce Analysis Study - Kennedy Borle

Session

10:55am - 11:15am

GenCOUNSEL - Genetic Counsellors’ Research Dissemination Practices and Attitudes:  Emma Blanche

Break

11:15am - 11:30am

Break #2 (15 mins)

Session

11:30am - 12:50pm

From pathogenesis to targeted treatments - a paradigm shift in understanding fragile X and family experiences navigating this inherited condition:  Susan Howell, Francois Bolduc, Lawrence and Tess Spero, Karen Kelm

Closing Remarks

12:50pm

Final Closing Remarks